Op de kleinschalige boerderij van Arthur en Monique in Beverwijk zijn sinds 2019 varkens, kalkoenen, kippen en eenden te vinden.
In 2019 begonnen Arthur en Monique uit Beverwijk aan een enorm avontuur, het realiseren van een kleinschalige boerderij waarbinnen dierenwelzijn voorop staat. De Wijckse Hoeve behuisde in het begin enkel varkens maar al snel kwamen daar ook kippen, kalkoenen en eenden bij. De boerderij is ontstaan uit een combinatie van verschillende passies, de natuur, gezond voedsel, Hongarije en het belangrijkste; dierenwelzijn.
Op de Wijckse hoeve houden ze een van oorsprong Hongaars varkensras, het Mangalitza varken, wegens de gekrulde vacht ook wel Wolvarken genoemd. Het Mangalitza varken is een echt oervarken dat prima het gehele jaar buiten kan vertoeven. En dat doen ze dan ook. In verschillende weides worden de varkens in groepjes gehouden, elk voorzien van schuil mogelijkheden, een modderbad en voldoende schaduw in de zomer. Kwaliteit van leven is belangrijk op de Wijcksehoeve, de dieren ontbreekt het aan niets en zijn duidelijk op hun gemak.
Elke dag worden de varkens geborsteld en wordt er aandacht besteed aan de individuele dieren.
De zeugen krijgen maximaal één keer per jaar biggen. Een week voor het werpen gaat ze naar een apart onderkomen mét eigen natuurlijke uitloop. Daar krijgt de zeug stro en takken zodat ze zelf een nest kan maken voor haar biggen.
De biggen gaan na 18 tot 24 maanden naar de slacht. De varkens mogen eerst rustig wennen aan de aanhanger waarin ze vervoerd zullen worden, deze staat minimaal een week eerder al in de weide. Zo wordt angst en stres op de dag van transport zoveel als mogelijk vermeden. Monique en Arthur begeleiden de dieren voor zonsopkomst in alle rust de trailer in. Mocht er onverhoopt toch stres ontstaan bij de dieren, dan zetten Monique en Arthur de rit naar de slachterij niet door, dan maar een paar dagen later, ‘we forceren niets’. De duur van het transport wordt kort gehouden, het is een rit van 35 minuten. Het slachten zelf gebeurt bij een kleinschalige slager met vakkundig personeel.
Naast de varkens leven er op De Wijckse Hoeve ook kalkoenen, kippen en eenden. Ze hebben alle ruimte om rond te scharrelen en dier-eigen gedrag te vertonen. Ook hier hebben Arthur en Monique voor authentieke rassen gekozen die langzaam groeien, een natuurlijk aantal eieren leggen en geen preventieve antibiotica nodig hebben. Op de website van De Wijckse Hoeve is meer informatie te vinden over deze rassen en de speciale eigenschappen die ze met zich mee brengen.
De openingstijden van de winkel staan vermeld op de website, meestal is deze geopend op zaterdag tussen 11:00 en 14:00, maar soms kan dat verschillen. Het wordt altijd optijd aangegeven op de website. Daarnaast kunnen geïnteresseerden altijd bellen of een bericht sturen via whatsapp of email.