De voorwaarden van Goedgehouden

Om te beoordelen of een dierhouder in aanmerking komt voor een plek op de GoedGehouden-website, hanteren wij altijd dezelfde werkwijze. Eerst sturen wij de dierhouder onze vragenlijst toe. Als uit de antwoorden blijkt dat het bedrijf waarschijnlijk voldoet aan de voorwaarden, brengen wij een bezoek aan de locatie en lopen we samen de lijst door. Vervolgens voeren wij een controle uit en maken we foto’s. Daarna besluiten wij of het bedrijf wordt toegevoegd aan GoedGehouden. Wanneer een dierhouder eenmaal op onze website staat, onderhouden wij het contact en bezoeken wij de dierhouder regelmatig.

Soms benaderen wij zelf potentiële GoedGehouden-dierhouders, maar het komt ook voor dat zij ons benaderen.

De voorwaarden

GoedGehouden hanteert een aantal harde eisen: dit zijn de minimale criteria waaraan een GoedGehouden-veehouder moet voldoen. Voor varkens betekent dit bijvoorbeeld dat:

  • alle dieren permanent naar buiten kunnen,

  • het een natuurlijke uitloop betreft (zoals een weide, bos of zandgrond),

  • en dat deze uitloop ruim genoeg is.

Ook worden de dieren niet gecoupeerd: er worden bijvoorbeeld geen staarten afgebrand.

Natuurlijk houdt GoedGehouden rekening met omstandigheden. Het kan gebeuren dat dieren door extreem weer of wateroverlast tijdelijk niet naar buiten kunnen. Onze boeren zijn pioniers en lopen regelmatig tegen problemen aan. GoedGehouden is er om hen te ondersteunen en ervoor te zorgen dat dit soort problemen van tijdelijke aard zijn. Over de harde eisen wordt echter niet onderhandeld.

Andere aspecten worden in onderlinge samenhang beoordeeld. Zo is extra verrijking niet verplicht wanneer dieren bijvoorbeeld al in een ruim bos leven of regelmatig van perceel wisselen – ook dat geldt als verrijking.

 

De slacht

Over de vraag of diervriendelijk vlees bestaat kunnen wij kort zijn: nee. Je beëindigt immers vroegtijdig het leven van een gezond dier, en dat is niet diervriendelijk. Wel geloven wij dat het mogelijk is om pijn en stress zo veel mogelijk te beperken.

Ook rondom de slacht hanteren wij vaste criteria. Hoe natuurlijk een dier ook heeft geleefd, als het leven op een stressvolle of buitensporige manier wordt beëindigd, voldoet het bedrijf niet aan onze voorwaarden.

Toch is angst en stress bij de slacht nooit volledig uit te sluiten. Gelukkig zijn er slachthuizen die het welzijn van dieren serieus nemen. Zij hanteren bijvoorbeeld geen slachtquota (dus geen tijdsdruk), werken met kleine, professioneel opgeleide teams en hebben ruime wachthokken met stro.

GoedGehouden verwacht van dierhouders dat zij hun dieren zelf naar het slachthuis brengen en dat de reistijd maximaal 75 minuten bedraagt. De meeste van onze boeren houden deze tijd zelfs onder de 30 minuten. Helaas neemt het aantal kleinschalige slachthuizen af, wat deze eis steeds uitdagender maakt.

Deskundigen

De voorwaarden zijn ontwikkeld in samenwerking met verschillende deskundigen zoals dierenartsen, wetenschappers en dierenwelzijns organisaties. Deze voorwaarden zijn ook gemaakt in samenhang met het concept Dierwaardigheid zoals gedefinieerd door experts in de context van het koplopersplan Dierwaardige Veehouderij van Caring Farmers. 

De checklist

De checklist bestaat uit verscheidene vragen. De meeste antwoorden worden in onderlinge samenhang beoordeeld, maar er zijn ook vragen die een harde eis betreffen. Als het antwoord op zo’n vraag negatief is, is dat voldoende voor een afwijzing. Deze vragen zijn voorzien van een sterretje (*). 

Wij zijn hard bezig met het realiseren van de vragenlijsten voor pluim-, rundvee en geitenhouders. De vragenlijst voor varkenshouders is hieronder in te zien. Ook is elk boeren profiel voorzien van een ‘factsheet’, hierin zijn de antwoorden te vinden op de vragen uit de checklist. Zo kan je als consument precies zien op welke manier de dierhouder aan de voorwaarden voldoet.