Op boerderij Dykhoeve in het Gelderse Herwen lopen ruim 200 varkens rond van de rassen Duroc en Landvarkens. Elke groep van twintig tot vijfentwintig varkens beschikt over een strook van 2500 m2 grond met een wel heel bijzondere slaap- en rustplek: een paalwoning op negentig centimeter hoogte! De varkens komen daar via een brede loopplank. In de ruimte onder de paalwoning kunnen ze ’s zomers de schaduw opzoeken. De paalwoningen zijn droog en schoon vanbinnen: varkens piekeren er niet over om in hun huis te mesten. Bij warm weer wordt er natuurlijk gezorgd voor een modderbad. De grond waarin de varkens graag een modderbad nemen en uren achter elkaar kunnen wroeten is ook het benoemen waard, deze bestaat namelijk uit Liemerse klei en is een uitstekende bron van natuurlijke mineralen.
Boer Jeroen en boerin Gerdien werken graag met dieren, maar ze hebben een groter doel voor ogen: een bedrijf waar op een natuurlijke manier voedsel wordt geproduceerd in een functioneel ecosysteem zonder afvalstromen. Ze streven naar een stikstofuitstoot van nul. Op de boerderij worden voedergewassen verbouwd die de varkens zelf ‘oogsten’. Ze worden bijgevoerd met veldboon, mais en tarwe van een akkerbouwer uit de buurt.
Elke maand krijgen ze een nieuwe strook grond met weer vers groen: de paalwoning wordt dan indien nodig verplaatst. Het land dat ze achterlaten, is door henzelf omgewoeld en bemest, en dus klaar voor het inzaaien van nieuwe voedergewassen, vervolgens nemen die gewassen nemen de mest weer op.
De biggen worden gebaard door eigen zeugen. Er is een aparte, comfortabele kraamstal, waarin bij heet weer zelfs voor een modderpoel wordt gezorgd. De biggen worden tien maanden oud. Het slachthuis is kleinschalig en dichtbij.
De varkens hebben biologisch voer, zijn altijd buiten, en krijgen geen preventieve antibiotica. Waarom dan niet het keurmerk ‘biologisch’? Dat is omdat deze boeren vinden dat dierenwelzijn vanzelfsprekend moet zijn. Op hun website leggen ze helder uit hoe ze hun dieren houden. Een keurmerk, met de kosten die daarbij komen, is daardoor niet nodig. Zo kunnen ze het vlees betaalbaar houden, want ook dat vinden ze belangrijk. Iedereen is welkom om een kijkje te nemen op het bedrijf.