Het Poldervarken

In juni 2017 startte Esther Maarleveld varkensboerderij Het Poldervarken. Ze begon met een bosweide in Vlaardingen, dicht in de buurt van de ecologische fruit kwekerij waar ze opgroeide. Toendertijd was Esther voor de volle 100% werkzaam in het onderwijs maar mede dankzij haar boeren achtergrond bleef het boerderij leven toch aan haar trekken. Ze is het lesgeven gaan combineren met het ontwikkelen van haar eigen varkenshouderij, waar varkens kunnen leven op een natuurlijke manier en er voldoende oog is voor dierenwelzijn.

De eerste jaren hield ze haar varkens in een stuk bos dichtbij haar ouderlijk huis, maar haar ware droom was om de varkens aan huis te houden, op een eigen boerderij. Op dit moment woont Esther samen met haar varkens in Limburg. Het vlees verkoopt ze zowel vanuit huis als in de boerderijwinkel van haar moeder in Vlaardingen. De poldervarkens lopen dus niet langer in de polder maar genieten op dit moment van de natuur in Limburg. Toch vindt Esther het belangrijk om het vlees nog wel aan te bieden in de randstad, waar dergelijke initiatieven (varkens die op een natuurlijke manier leven) minder vaak voorkomen.

Esther heeft gekozen voor het Husumer varken, een langzaam groeiend ras met een prachtige roodbruine kleur en een witte band in het midden. Fokzeugen, beren, biggen van alle leeftijden: alles loopt in vrijheid door elkaar heen. De varkens leven van reststromen van de bakker, de groenteboer, de lokale bierbrouwer en kwekers uit de buurt, en van wat ze vinden in het bos. In het bos zijn slaapverblijven met een lekker dik strobed, maar de varkens kiezen er meestal voor om buiten te slapen.

De zeugen worden één keer per jaar/anderhalf jaar drachtig. Tot voor kort werd een zeug die ging werpen apart gezet in een onverharde paardenstal, maar de volgende worpen zullen in het bos plaatsvinden. Een nest telt elf tot twaalf biggen.

Rond de leeftijd van twee jaar zijn de varkens zwaar genoeg om geslacht te worden. Het transport duurt 50 minuten. De dieren worden een dag van tevoren gebracht. Op de ochtend van de slacht worden ze met een elektronische tang op het hoofd verdoofd en daarna gedood door een schok op het hart. Boerin Esther is daarbij. Ze heeft goed gezorgd voor haar dieren, en wil zeker weten dat ze op een goede manier aan hun einde komen.

Let op: Kijk goed op de website voor de verkooppunten, die zijn er zowel in Limburg (Horn) als in Zuidholland (Vlaardingen).

Dieren

  • Varkens

Producten

  • Varkensvlees

Pluspunten

  • Reststromen

Meer boeren

Goedgevulde_goedgehouden_banner11
Boerin Inge begon in 2016 met 5 varkens en een modderpoel, inmiddels is De Goed...
Walnootenwilg_goedgehouden14
Kees Scheepens is varkens- en rundveehouder, dierenarts en sinds 2024 ook bestuurslid van Caring Farmers....
boereninhetbos06
Varkens, runderen en kippen, van oorsprong leven deze dieren in beboste gebieden. Er is voldoende...