Stadsvarkens Ede

Het concept dat stadsvarkens Ede heeft ontwikkeld is iets speciaals. Als meer steden of dorpen ruimte zouden bieden aan dit type initiatief dan zouden er meer en meer varkens op een natuurlijke manier kunnen leven.

De varkens van Stichting Stadsvarkens Ede wonen in een ruim bosgebied (een hectare) dat ook toegankelijk is voor bezoekers. Aan beide uiteinden van het wandelpad staan informatie bordjes en stevige hekjes waardoor wandelaars naar binnen kunnen. Je moet ze weten te vinden, de stadsvarkens in het Veldhuizerbos aan de rand van Ede, hoewel, misschien vinden ze jou wel eerst! De varkens zijn vriendelijk en nieuwsgierig, ze zijn niet opdringerig maar ook zeker niet bang voor mensen. Ze houden van een kriebel, maar let op, het zijn geen huisdieren dus benader de dieren met respect. Meestal zijn de varkens samen te vinden, met zijn drieën of vieren.

Stadsvarkens Ede koopt jonge varkens aan van andere buitenvarkenshouders, afwisselend kiezen ze voor het Mangalitza varken, een Hongaars varkensras dat wij ook wel het Wolvarken noemen, refererend naar de stugge, gekrulde vacht, of het Tamworth varken, één van de oudste varkensrassen die nog veel eigenschappen bezit van het wilde zwijn. Deze varkensrassen zijn uitermate geschikt om het gehele jaar door buiten te houden, de dieren hebben maar weinig nodig om gezond te blijven en zijn bestand tegen uiteenlopende weertypes. Beide rassen zijn ook rustig en vriendelijk voor mensen, wat natuurlijk ook belangrijk is op een openbaar terrein.

De varkens worden gevoerd met reststromen van een groenteboer, een biologische kaasboerderij, een biologische bierbrouwerij en een biologische desembakker. Het aangeboden menu vullen ze zelf aan met wat ze in het bos vinden. Het bos wordt steeds gevarieerder door het gedrag van de varkens; heel mooi om te zien hoe de biodiversiteit onder invloed van de varkens groeit. Ze wroeten, graven, modderen of doen een dutje in de zon wanneer ze daar zin in hebben. Toch zullen deze stadsvarkens uiteindelijk opgegeten worden. Ze worden geslacht op de leeftijd van één tot twee jaar. De slachterij is met zorg gekozen.

De stadsvarkens hebben nóg een functie: aandacht vragen voor de waarde van voedsel. Doordat mensen deze varkens leren kennen als dieren met behoeftes en een eigen karakter, worden ze zich bewuster van wat ze eten. Stichting Stadsvarkens bestaat inmiddels vier jaar, de varkens van nu zijn de vijfde lichting. Op het terrein zijn foto’s te zien van alle varkens die er geleefd hebben. De stichting wil mensen voedselbewust maken, respect bijbrengen voor de natuur en voor de productie van voedsel, en verspilling van voedsel tegengaan. Deze educatie wordt mede door de varkens op een wel heel gezellige manier verzorgd!

Stadsvarkens Ede werkt met vrijwilligers, heeft u interesse om mee te helpen bij het verzorgen van de varkens? Dan kunt u altijd contact opnemen. Tevens krijgen de vrijwilligers korting op een eventueel vleespakket. De vleespakketen worden verkocht via de website.

Dieren

  • Varkens

Producten

  • Varkensvlees

Pluspunten

  • Openbaar terrein
  • Reststromen

Meer boeren

Goedgevulde_goedgehouden_banner11
Boerin Inge begon in 2016 met 5 varkens en een modderpoel, inmiddels is De Goed...
Walnootenwilg_goedgehouden14
Kees Scheepens is varkens- en rundveehouder, dierenarts en sinds 2024 ook bestuurslid van Caring Farmers....
boereninhetbos06
Varkens, runderen en kippen, van oorsprong leven deze dieren in beboste gebieden. Er is voldoende...