Veel gestelde vragen

Hier geven wij antwoord op een aantal veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op. 

Wij begrijpen de vraag, maar willen de vraag eigenlijk omdraaien. Waarom zijn de producten in de supermarkt zo goedkoop? Welke concessies worden er gedaan voor die prijs?  Ze worden namelijk gesubsidieerd en er wordt een heleboel bespaard op bijvoorbeeld dierenwelzijn maatregelen die eigenlijk verplicht zijn. De prijzen die de boeren op onze website rekenen zijn de ware prijzen voor de producten, dat is wat het kost wanneer een boer zich aan de wet houdt en de dieren een stressvrij leven faciliteert. Dat kost geld. Zodoende zien wij de producten niet als duur. Er wordt in de supermarkt nu echter een korting gegeven die de dieren betalen. 

De boeren van GoedGehouden maken bewust de keuze om de behoeftes van het dier centraal te stellen. De dieren bij onze boeren worden bijvoorbeeld ouder dan in de gangbare veehouderij. Ook zijn de meeste dieren binnen de dierwaardige veehouderij zogenaamde ‘authentieke rassen’, wat het geschikt maakt als dubbeldoeldier of voor het leven in de buitenlucht. Dat betekend wel dat ze wellicht minder melk geven of minder eieren leggen dan de speciaal gefokte rassen binnen de gangbare veehouderij, die na piekproductie naar de slacht gaan. 

De prijs die je bij de GoedGehouden boeren betaald is dus de eerlijke prijs. En dat kan best uit. Onze planeet en ons lichaam vinden het niet fijn om dagelijks veel vlees te consumeren. Vroeger was het normaal om slechts 1 of 2 keer per week vlees te eten. Stel, we betalen de eerlijke prijs voor die paar keer in de week vlees, dan gaan we er allemaal op vooruit. 

Wij krijgen vaak de vraag of deze manier van dierhouderij een serieuze partij is binnen onze voedsel voorziening en onze voedsel zekerheid. Ondanks dat het aantal veehouders die het welzijn van de dieren als uitgangspunt heeft genomen binnen de bedrijfsvoering, in verhouding tot de gangbare veehouderij, op dit moment nog uiterst klein is zijn wij er van overtuigt dat deze veehouders de toekomst in handen hebben. 

Wij vinden het dan ook betreurenswaardig wanneer deze veehouders worden weggezet als een niche of soms zelf als ‘hobbyboer’. Ondanks dat alle boeren op deze website hun werk niet doen om rijk te worden -en vaak genoeg nog andere bronnen van inkomsten hebben- zijn het wel degelijk professionele bedrijven die zich inzetten voor een houdbare manier van veehouderij; de dierwaardige veehouderij, wat een win is voor milieu, mens en dier. 

Geen van allen ambieert een grootschalig bedrijf, ze kiezen voor een kleinschalige manier van produceren, en, een heleboel kleinschalige bedrijfjes kunnen samen wel op grotere schaal produceren. Dat betekend dus meer boeren i.p.v. minder. Meer boeren met minder dieren. 

Het biedt ook kansen voor een nieuwe generatie veehouders. Een kleinschalig bedrijf vergt geen enorme investeringen in machines, luchtwassers, krachtvoer etc. Het is dus gemakkelijker voor jonge boeren om te beginnen, zonder direct vast te zitten aan grote schulden van grote banken die hen sturen richting schaalvergroting. 

Wij hebben er expres voor gekozen om van GoedGehouden geen officieel keurmerk te maken, de belangrijkste reden hiervoor is dat dat veel geld kost en een hoop extra werk met zich mee brengt. Een een aantal van de boeren op onze website hebben bijvoorbeeld wel een EKO of Demeter keurmerk, sommige zijn ook biologisch. Er zijn ook boeren op onze website die wel aan deze keurmerken voldoen maar er voor hebben gekozen om zich niet aan te melden voor een keurmerk, wegens de kosten, maar ook wegens de beperkingen die het keurmerk met zich mee brengt. Als je bijvoorbeeld biologisch bent en je een keer reststromen binnen krijgt (bijvoorbeeld brood van de bakker) die niet biologisch zijn, dan mag je dat niet aan de dieren voeren.

Tot slot denken wij dat consumenten de boeren op onze website ook op waarde weet te schatten zonder dat wij een officieel keurmerk zijn. 

,De schaalvergroting van de veehouderij zorgde voor meer dieren, dus ook voor meer uitstoot, om dit te beperken maakten steeds meer boeren gebruik van zogenaamde ‘innovaties’. Dieren, met name varkens en kippen, verdwenen, met het oog op verminderde uitstoot, in dichte stallen. Deze stallen werden voorzien van een modern mestafvoer systeem en luchtwassers. Dat verminderde stank en reguleerde uitstoot. 

Deze zienswijze houdt echter geen rekening met andere facetten van duurzaamheid:  dierenwelzijn, de natuur, stikstof, kaderrichtlijn water, of het sluiten van de kringlopen. 

Een dierwaardige veehouderij betekend dat deze dieren weer naar buiten mogen, de Dierenbescherming en Caring Farmers lieten een maatschappelijke kosten en baten analyse maken waarin wordt onderzocht wat een dierwaardige veehouderij de maatschappij kost of oplevert. Daaruit kwamen zowel positieve resultaten op het gebied van milieu en natuurherstel, het behoudt van het aantal boeren, economische voordelen en voordelen voor de volksgezondheid. Lees hier meer over het MKBA Dierwaardige veehouderij.

Natuurlijk betekend dit wel dat wij minder dieren moeten gaan houden, we moeten overschakelen naar zogenaamde dubbeldoel rassen (dat zijn dieren die worden gehouden voor de productie en voor het vlees) en we zullen bijvoorbeeld minder dierlijke producten moeten consumeren. We eten nu namelijk meer dan wij daadwerkelijk nodig hebben. 

Het komt zowel voor dat wij mogelijke GoedGehouden boeren zelf benaderen of dat wij worden benaderd door de boeren zelf. Om te beoordelen of een dierhouder in aanmerking komt voor een plek op de GoedGehouden website gaan wij altijd op dezelfde manier te werk. Eerst sturen wij de dierhouder onze vragenlijst toe; als uit de antwoorden blijkt dat het bedrijf waarschijnlijk voldoet aan de voorwaarden, brengen wij een bezoek aan de locatie en lopen wij samen door de lijst heen, vervolgens voeren wij een controle uit en maken wij foto’s. Door een gemeenschap te vormen, en te leren van elkaar houden we zicht op wat er zoal gebeurd bij deze dierhouders en staan wij in nauw contact. 

GoedGehouden komt voort uit de Vijfsterren Varkensboeren campagne van Varkens in Nood, hier verzamelde Varkens in Nood varkenshouders die voldeden aan hoge eisen op het gebied van dierenwelzijn. Toen Varkens in Nood hiermee wou stoppen heeft Sabine Grootendorst in goed overleg het concept mee genomen en is ze het samen met Caring Farmers verder gaan ontwikkelen. Sabine fotografeerde sinds 2017 voor Varkens in Nood en had sindsdien ook contact met de varkenshouders. Onder de paraplu van Caring Farmers kan GoedGehouden verder gaan groeien en zal de website worden uitgebreid met kippen, geiten en uiteindelijk in samenwerking met Kalfjes bij de Koe ook runderen. Op dit moment staan er vooral varkenshouders op de website, een aantal van hen zijn mee verhuist vanuit Varkens in Nood. In het voorjaar van 2025 zullen wij pluimveehouders toevoegen.

Wij promoten het eten van vlees niet, wij moedigen het juist aan om minder vlees te eten, en dat het vlees dat wordt gegeten wordt gekocht bij boeren die een prioriteit hebben gemaakt van dierenwelzijn. Het is eenmaal de realiteit dat de meeste mensen vlees eten, hoewel steeds meer mensen aanpassingen maken in hun dieet zal er de komende decennia hoogst waarschijnlijk nog vlees worden geconsumeerd. Hier willen wij niet van wegkijken. Met GoedGehouden willen wij een alternatief bieden voor de gangbare, intensieve, veehouderij. Wij willen laten zien hoe deze dieren van nature horen te leven.

GoedGehouden gaat als eerste van start met varkens(vlees). Daarna gaan we ons focussen op kippen, zowel het vlees als de eieren. Uiteindelijk willen wij ook geitenhouders op de website toevoegen. Voor koemelk en andere zuivel producten kunt u terecht op de website van kalfjes bij de koe. Kalfjes bij de koe is begonnen als een campagne van twee Caring Farmers boeren. Op de website zijn boeren te vinden waarbij de kalfjes tot 3 maanden bij de moeder mogen blijven, veel van de koeien houden ook hun hoorns en voldoen daarnaast aan andere voorwaarden op het gebied van dierenwelzijn. In de toekomst zullen GoedGehouden en Kalfjes bij de koe samen gaan werken om rundvlees van de kalfjes bij de koe boeren en de GoedGehouden boeren op de kaart te gaan zetten, vanuit de melk industrie zijn er namelijk ook veel kalfjes die worden opgefokt voor het vlees, op dit gebied valt er nog veel te winnen. Binnenkort meer! 

Elke transitie vraagt om individuen die het voortouw nemen, dit zal in het begin niet altijd gemakkelijk en comfortabel zijn. Hoewel onze boeren hun uiterste best doen om het de consument zo gemakkelijk als mogelijk te maken vergt het soms nog wel enige inspanning vanuit de consument om hun producten in huis te halen. Mocht je bij één van onze boeren om de hoek wonen dan is het natuurlijk een kleine inspanning, in andere gevallen zal je soms een stukje moeten fietsen of rijden. Ook zijn de openingstijden minder luxe dan die van de gemiddelde supermarkt.

 Tegenwoordig besteed de gemiddelde Nederlander nog geen 10 minuten per dag aan het vergaren van hun voedsel, hier zouden wij natuurlijk wat meer tijd en moeite in kunnen steken. Daarnaast is het een verrijking om de boerderij zelf te bezoeken en met eigen ogen te zien waar jouw voedsel vandaan komt. Uiteraard is niet iedereen hiertoe in staat, er zijn ook boeren die hun producten laten bezorgen. Dit is logistiek een ingewikkelde onderneming, de producten zijn doorgaans bevroren en moeten dus gekoeld en op tijd worden bezorgd. Toch zijn er al boeren die dit succesvol doen, heb dus nog even geduld en steek wat extra tijd en moeite in de vergaring van je voedsel, dan komen wij samen steeds een stapje verder!

Boeren die voldoen aan het Driesterren keurmerk van de dierenbescherming hebben, net als de boeren op deze website, geïnvesteerd in dierenwelzijn. Vaak betreffen dit wat grotere bedrijven die ook een biologisch keurmerk hebben. De producten met een Driesterren keurmerk zijn in tegenstelling tot de producten van de boeren op deze website te koop in de grotere supermarkten. Deze boeren voorzien dus een groot aantal mensen van dierlijke producten die kiezen voor een hogere standaard in dierenwelzijn.

Er zijn echter wel een aantal significante verschillen tussen de Drie sterren standaard en de standaard van GoedGehouden. Drie sterren is nog altijd een stuk beter dan 0 of 1 ster, maar er zijn boeren die qua dierenwelzijn nog hoger scoren dan het Driesterren Keurmerk, dat zijn de boeren op deze website.

Twee belangrijke verschillen betreft de natuurlijke uitloop voor vleesvarkens, het Driesterren Keurmerk voorziet er alleen in dat de zeugen (de moeder varkens) een natuurlijke uitloop hebben, bij de boeren van GoedGehouden zijn alle varkens voorzien van een natuurlijke uitloop (zand/aarde). Een ander belangrijk verschil is de beëindiging van het leven; de slacht. Het Driesterren Keurmerk zegt niets over de slacht, dit verloopt voor varkens van 0 t/m 3 sterren hetzelfde. GoedGehouden stelt wel harde eisen op het gebied van de slacht. De afstand tot het slachthuis mag niet meer bedragen dan 75 minuten, de boer dient de dieren zelf te brengen en de slachthuizen zijn kleinschalig en bekend bij GoedGehouden.

Wij zijn blij met de boeren die zich hebben ingezet om te voldoen aan het Driesterren keurmerk van de dierenbescherming, de transitie in de gangbare veehouderij gaat eenmaal langzamer. Hulde aan deze boeren.

Goedgehouden wil op een positieve wijze een transitie in gang zetten binnen de veehouderij. Wij zijn er niet van overtuigt dat het afvallen van andere partijen en anders denkenden iets gaat bijdragen aan de verbetering van het welzijn van de dieren binnen de veehouderij. Wij denken dat onze kracht ligt bij verbinding en het tonen van concrete voorbeelden uit de praktijk. Als we met deze pioniers kunnen laten zien wat er allemaal mogelijk is en wat dieren echt nodig hebben dan kunnen anderen daarvan leren. Samen kunnen we dat verder ontwikkelen en een fundering neerzetten voor de dierwaardige veehouderij.

Het zal geen verrassing zijn dat wij erkennen dat de koers die is ingezet voor de veehouderij, na de tweede wereld oorlog, de dieren geen goed heeft gedaan. Het heeft geen zin om hierin schuldigen aan te wijzen, en al helemaal niet de boeren. ‘De boer’ bestaat ook niet, elk van hen heeft zijn eigen opvatting over dierenwelzijn. Het is ook maar net in welke realiteit je opgroeit. De meeste van hen houden zich gewoon aan de dierenwelzijn normen die de wet hen voorschrijft. Als u zich al uit wilt spreken over dierenwelzijn in de gangbare veehouderij, doe dat dan bij de overheid, de financierders (de banken) of de grotere supermarkt.