De voorwaarden van Goedgehouden
Om te beoordelen of een dierhouder in aanmerking komt voor een plek op de GoedGehouden website gaan wij altijd op dezelfde manier te werk. Eerst sturen wij de dierhouder onze vragenlijst toe; als uit de antwoorden blijkt dat het bedrijf waarschijnlijk voldoet aan de voorwaarden, brengen wij een bezoek aan de locatie en lopen wij samen door de lijst heen, vervolgens voeren wij een controle uit en maken wij foto’s. Daarna wordt besloten of het bedrijf wordt toegevoegd aan GoedGehouden. Wanneer een dierhouder eenmaal op onze website staat, onderhouden wij het contact en bezoeken wij de dierhouder regelmatig.
Het komt zowel voor dat wij mogelijke GoedGehouden dierhouders zelf benaderen of dat wij worden benaderd door de dierhouders.
De voorwaarden
GoedGehouden hanteert een aantal ‘harde eisen’, dat zijn de minimale criteria waaraan een GoedGehouden veehouder dient te voldoen. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld, wat varkens betreft; dat alle dieren permanent naar buiten kunnen, dat het een natuurlijke uitloop betreft (bijvoorbeeld weide, bos of zandgrond) en dat deze ruim genoeg is. Ook worden de dieren niet gecoupeerd; er worden geen staarten afgebrand.
Natuurlijk houdt GoedGehouden rekening met omstandigheden, zo kan het gebeuren dat dieren wegens extreem weer of bijvoorbeeld wegens wateroverlast wel eens beperkt kunnen worden in hun vrijheid om altijd naar buiten te kunnen. Onze boeren zijn pioniers en lopen regelmatig tegen problemen aan, GoedGehouden is er ook om deze boeren te ondersteunen en er voor te zorgen dat dit soort problemen van tijdelijke aard zijn. Daarbuiten valt er over de harde eisen niet te onderhandelen.
De andere aspecten waar wij naar kijken, worden in onderlinge samenhang beoordeeld. Zo is het geen harde voorwaarde om dieren te voorzien van extra verrijking wanneer deze bijvoorbeeld al in een ruim genoeg bos leven of regelmatig van perceel wisselen, ook dat is al verrijking.
Rondom de slacht hanteren wij ook een aantal vaste criteria, dit is een belangrijk aspect waarop GoedGehouden zich onderscheidt van dierlijke producten met het
Driesterren Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Al leeft een dier nog zo natuurlijk, als het leven op een buitensporige en stressvolle manier is beëindigd, dan voldoet het niet aan de criteria van GoedGehouden.
De slacht
Over de vraag of diervriendelijk vlees überhaupt bestaat kunnen wij kort zijn, nee, je beëindigt het leven van een gezond dier namelijk vroegtijdig. Dat is niet diervriendelijk. Maar wij denken dat het wel mogelijk is om rekening te houden met pijn en stress en deze waar mogelijk te reduceren.
Dat het, ondanks de juiste bedoelingen, toch gepaard kan gaan met angst en stress is nooit uitgesloten. Dat kunnen wij niet garanderen. Toch zijn er abattoirs die het welzijn van de dieren belangrijk vinden. Zij hanteren bijvoorbeeld geen slacht quota, er is dus geen tijdsdruk, er werken professioneel opgeleide mensen in kleine teams en de wachthokken zijn ruim en voorzien van stro. GoedGehouden verwacht van de dierhouder dat ze hun dieren zelf brengen en dat de afstand tot het abattoir minder dan 75 minuten bedraagt. Helaas gaat het aantal kleinschalige slachthuizen steeds sneller achteruit, toch lukt het de meeste van onze boeren om de transport tijd onder de 30 minuten te houden.
Deskundigen
De voorwaarden zijn ontwikkeld in samenwerking met verschillende deskundigen zoals dierenartsen, wetenschappers en dierenwelzijns organisaties. Deze voorwaarden zijn ook gemaakt in samenhang met het concept Dierwaardigheid zoals gedefinieerd door experts in de context van het koplopersplan Dierwaardige Veehouderij van Caring Farmers.
De checklist
De checklist bestaat uit verscheidene vragen. De meeste antwoorden worden in onderlinge samenhang beoordeeld, maar er zijn ook vragen die een harde eis betreffen. Als het antwoord op zo’n vraag negatief is, is dat voldoende voor een afwijzing. Deze vragen zijn voorzien van een sterretje (*).
Wij zijn hard bezig met het realiseren van de vragenlijsten voor pluim-, rundvee en geitenhouders. De vragenlijst voor varkenshouders is hieronder in te zien. Ook is elk boeren profiel voorzien van een ‘factsheet’, hierin zijn de antwoorden te vinden op de vragen uit de checklist. Zo kan je als consument precies zien op welke manier de dierhouder aan de voorwaarden voldoet.
- Checklist voor de pluimveehouders komt binnenkort
- Checklist voor de rundveehouders komt binnenkort
- Checklist voor geitenhouders komt binnenkort