In Horssen, in het Land van Maas en Waal, bevindt zich Kloosterboerderij van Buuren. Hier maken Robert en Mirjam hun droom waar: een scharrelvleesboerderij met eigen vleesverkoop. In 2018 verhuisden ze naar de boerderij waar ze nu wonen, na een aantal verbouwingen realiseerde ze begin 2020 hun boerderijwinkel met daaraan grenzend hun eigen slagerij.
Naast runderen en kippen lopen er zo’n 130 varkens rond: acht zeugen van het ras Nederlands Landvarken en hun biggen (een kruising van deze zeugen met durocvarkens).
De varkens zijn het hele jaar buiten. Ze kunnen rusten en schuilen in schuilhutten. Zomers worden er modderpoelen gemaakt waar de varkens uiteraard graag gebruik van maken. Het voer van de varkens bestaat uit kracht- voer, rogge, tarwezemelen, brood, groente en seizoensfruit uit de moestuin. Er is een kraamstal waar de zeugen zelf een nest kunnen maken om in te werpen en hun biggen in alle rust kunnen verzorgen. Een zeug heeft één- tot tweemaal per jaar een nest van gemiddeld twaalf biggen. De zeug en haar biggen blijven acht tot negen weken bij elkaar. Daarna verhuist eerst de zeug naar buiten en een week later de biggen.
De varkens worden geslacht als ze tien tot twaalf maanden oud zijn. De boeren brengen hen zelf naar het slachthuis in Druten, op een afstand van tien minuten rijden. Vervolgens wordt het vlees door henzelf verwerkt en verkocht op de boerderij.
De kippen worden gehuisvest in een ruim verblijf en mogen overdag vrij rondscharrelen op het terrein. Daarnaast krijgen ze biologisch voer en groenteresten uit de moestuin.
Bezoekers zijn van harte welkom op de boerderij. Op woensdagmiddag, vrijdagmiddag en de gehele zaterdag is er altijd wel iemand aanwezig. Op andere dagen vaak ook. Als je er zeker van wilt zijn dat de boeren tijd voor je hebben, kun je het beste van tevoren even contact opnemen.