Op het biologische bedrijf Sengersbroek in het Brabantse Heusden (gemeente Asten) leven deze bonte bentheimer varkens als een god in Frankrijk. Ze lopen over het erf, struinen door de wei, en kunnen lekker rennen als ze daar zin in hebben. Ze wroeten plaggen om, of nemen een heerlijk bad in hun modderpoel. Er is altijd water beschikbaar: als er ergens in de wei een gat zit, wordt het volgespoten.
Er zijn drie zeugen en er is één beer. Er vindt natuurlijke dekking plaats. De zeugen krijgen één, soms twee nesten per jaar (mochten het er net aan twee zijn dan krijgen ze het jaar daarop één nest). De biggen groeien op tot vleesvarkens.
Na 8 weken worden de biggen gescheiden van de moeder, meestal zijn er 3 groepen biggen aanwezig op de boerderij, ze slapen in een oude schuur die is opgedeeld in drie verblijven, elk voorzien van een dik pak stro.
Elk verblijf heeft een uitloop naar buiten, om en om mogen de groepen vervolgens een dagdeel lang de bosweide verkennen. Als de ene groep is uit gedarteld en zich klaar maakt om te gaan luieren dan mag de volgende groep de bosweide verkennen.
Omdat dit oude ras veel langzamer groeit dan gangbare varkens, leven deze vleesvarkens elf tot dertien maanden. Jaarlijks worden er ongeveer dertig dieren geslacht: één dier per twee weken. Ze worden door Peter en Teresa persoonlijk afgeleverd in de kleinschalige slachterij in de buurt op tien minuten rijden. Het vlees wordt vervolgens door Teresa zelf uitgebeend en verwerkt. Ze verkoopt het aan huis, aan online slagerij De Woeste Grond, en af en toe op de biologische zaterdagmarkt in Tilburg. En als het vlees op is… dan is het op! De klanten accepteren dat. U kunt altijd contact opnemen om te informeren naar het vlees of om een bezoek in te plannen.
Mocht u meer tijd willen doorbrengen op deze prachtige plek dan kan dat, op het terrein staat ook een natuurhuisje dat te huren is voor 2 tot 8 personen.