Toen de kinderen van Edwin en Petra klein waren, vroegen ze regelmatig waar het vlees op hun bord vandaan kwam, en of het wel een goed leven had gehad. Edwin en Petra konden daar eigenlijk geen antwoord op geven… Dus besloten ze om zelf varkens aan te schaffen, en die op hun boerderij in het Noord-Groningse Uithuizermeeden een zo stressvrij mogelijk leven te geven. Eind 2011 arriveerden de eerste vier biggetjes. Inmiddels lopen er zo’n honderdvijftig varkens: Bonte Bentheimers, Duroc en kruisingen daarvan.
De varkens zijn het hele jaar buiten, waar ze kunnen wroeten, rennen en luieren. Het zijn robuuste, harige dieren, die goed tegen winterse omstandigheden kunnen. Het voer dat ze krijgen, bestaat uit zelf samengestelde brokken van grondstoffen uit de omgeving, en bierbostel een zeer eiwitrijk restproduct van een brouwerij in de buurt.
Per jaar worden er ongeveer honderdvijftig varkens geslacht; ongeveer 2 a 3 per week. De varkens worden minimaal een jaar oud. Om de rit naar de slachterij zonder stress te laten verlopen, brengt Edwin ze zelf. Hij geeft de varkens de tijd om te wennen aan de trailer, zodat ze zonder zorgen meegaan.
Om de cirkel helemaal rond te maken en niet alleen verantwoordelijk te zijn voor het leven van de varkens, maar ook voor het einde daarvan, begonnen Edwin en Petra ook een eigen, kleinschalige slagerij; De Waddenslager. Steeds meer kleinschalige slachterijen stoppen, hierdoor wordt het steeds lastiger om dieren dicht bij huis te laten slachten. Andere kleinschalige veehouders weten De Waddenslager ook te vinden. Hier zijn ze er zeker van dat de dieren zorgvuldig worden behandeld.
Naast varkens lopen er nu ook vleeskippen op de boerderij, dit is mogelijk doordat Petra en Edwin over een eigen slagerij beschikken, er zijn bijna geen slagers meer te vinden die op kleine schaal vleeskippen willen slachten. Er scharrelen ongeveer 100 kippen over het erf, soms lopen ze bij de varkens om een graantje mee te pikken van de diepe kuilen die er worden gemaakt tijdens het wroeten. In de gangbare houderij worden vleeskippen nooit ouder dan 11 weken, bij de Wadden Varkens worden ze tussen de 16 en 26 weken oud.
Nadat de varkens en kippen door hun eigen vakkundige slager zijn geslacht verwerkt boer Edwin zelf het vlees. De producten worden verkocht in de eigen slagerij, op markten en via de webshop. In de winkel zijn ook producten te vinden van andere kleinschalige veehouders. Kijk even goed op de website van Waddenvarkens, de winkel heeft een ander adres dan de boerderij.